Prima pagină » Presiunea sociala – cum o gestionăm?

Presiunea sociala – cum o gestionăm?

Hei, A.R. aici! Iată că revin și cu primul articol din anul 2022. Da, știu, a trecut foarte mult timp de la ultimul articol. M-am montat mai greu în acest început de an, dar a fost un început plin cu de toate.

Ei bine, într-o oarecare măsură, subiectul de astăzi se leagă de ceea ce am spus mai devreme. Din păcate, în marea majoritate a cazurilor ne lăsăm acaparați de presiunea socială.

Simțim în fiecare zi presiunea societății, însă de puține ori reușim să ne dăm seama cum să îi facem față. Vestea proastă este că această presiune socială va rămâne prezentă în viețile noastre, venind din multe părți și situații, poate chiar din partea unor persoane la care nu ne-am fi așteptat să ne încarce cu aceste energii.

Tocmai de aceea, întrebarea de astăzi este: Cum gestionăm presiunea socială?

Pentru a iniția acest subiect, sunt de părere că stabilirea unei decizii proprii este foarte importantă. De fiecare dată când ni se întâmplă să fim “atacați„ din diferite părți cu presupuneri, păreri, jigniri sau acuzații, este foarte important ca înainte de toate, noi să fim împăcați cu noi înșine și să ne cunoaștem propriile valori, cine suntem noi dincolo de toate cuvintele negative pe care trebuie să le acceptăm, deși nu le-am cerut.

Știu prea bine că pe moment, este dificil să putem gestiona cu ușurință situațiile astfel. Tocmai de aceea vă propun un mic exercițiu de imaginație: Nu aveți o zi grozavă, și pe lângă acest aspect, cineva tocmai s-a hotărât să vă îngreuneze situația și să vă reproșeze diferite lucruri, influențându-vă într-o proporție destul de mare starea de spirit.

Acesta este momentul vostru de triumf, provocarea. Inspirați adânc și spuneți-vă:

Îmi asum decizia de a gestiona situația ținând cont de efectele ei asupra respectului meu de sine

Iau o decizie în funcție de ceea ce este bine pentru mine, fără să țin cont de prejudecățile celor din jurul meu

Astfel, putem elimina un factor de stres foarte puternic, care este din ce în ce mai des întâlnit.

Acest disconfort psihic creat de presiunea socială, poate veni, în mod neobișnuit, și cu câteva aspecte benefice asupra performanțelor noastre personale și profesionale. Să vă dau un exemplu: descoperirea potențialului uman, atunci când realizăm că spusele și acțiunile persoanelor din jurul nostru nu definesc cine suntem noi cu adevărat și totodată, realizarea mecanismelor psiholgice din spatele relațiilor sociale, care ulterior ne pot învăța alături de ce persoane ne putem împărtăși momentele și experiențele sau nu.

Este nevoie de un echilibru interior, pentru a fi posibil să ajungi în punctul în care să depășești această tendință de a intra în armonie cu presiunea. Îți spun, este total DĂUNĂTOR! Deciziile de viață se iau doar de către voi înșivă, de nimeni altcineva. Și într-adevăr, ai nevoie de o doză de curaj sau chiar de nebunie, aș spune, pentru a avea o părere prorpie, impecabilă, și fără urme de influență din partea celorlalți, dar se merită! Odată ce ai atins acest nivel, ai intrat în punctul zen al vieții tale, și nimic altceva nu va mai conta.

“Când vei fi mulțumit să fii pur și simplu tu însuți și să nu te compari cu ceilalți, toți te vor respecta„ – Lao Tse

Andreea Romaniuc

8 thoughts on “Presiunea sociala – cum o gestionăm?

  1. Un subiect chiar delicat as spune. Se întâmplă des sa ne schimbam starea de spirit din câteva cuvinte care ne sunt adresate, sau vreun reproș sau vreo acuza. Totul sta în mintea noastră, sa putem gestiona modul inn care reacționam și acționăm. Eu consider ca e un drum foarte lung și greu, însă nu imposibil. Cu pași mărunți, vei ajunge sa matur. În gândire și în acțiuni.

    1. Cu siguranta! Nu este un drum usor, dar este important ca, in primul rand, sa constientizam cat de mult de afecteaza acest lucru, iar mai apoi, cu pasi mici, sa incepem sa ne gestionam emotiile.

  2. Intr-adevar e important sa fim impacate cu noi insine dar e foarte important si sa nu punem la suflet ce zic oamenii, mai mult vorbesc despre ei decat despre noi. Eu iau pauze dea de la social media cand simt ca e prea mult si imi reincarc bateriile inainte sa revin.

  3. Cred ca este destul de greu de gestionat stresul. Trebuie sa fii mult prea calculat ca sa poti face asta si nici atunci nu ai cum sa nu fii atins. Una dintre problemele mele de sanatate se datoreaza stresului si in special un stres puternic

    1. Da, foarte adevarat, e foarte greu. Insa, cu rabdare, calm, perseverenta, nu este imposibil. Cu siguranta, poate nu se elimina complet stresul, insa poate fi redus semnificativ.

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: