Prima pagină » Cum îți alegi cariera potrivită pentru tine?

Cum îți alegi cariera potrivită pentru tine?

Alegerea carierei reprezintă un proces complex și destul de dificil. Astăzi, există o varietate mare de opțiuni de carieră, pe cât de interesante, pe atât de promițătoare. Pe care să o alegi?

La prima vedere, pare că acea carieră potrivită nu există. Ori activitatea desfășurată nu îți face plăcere, ori salariul nu te motivează, ori programul este prea încărcat. Nu le poți avea pe toate, nu e așa?

Ei bine, în acest articol îți voi prezenta pașii pe care trebuie să îi urmezi atunci când te afli în situația de a îți alege viitoarea carieră. Iar dacă îi respecți întocmai, îți asiguri o carieră frumoasă și fericită.

1.Cunoaște-ți personalitatea

Este bine cunoscut faptul că nu îți poți alege ceea ce ți se potrivește din punct de vedere al carierei, dacă nu te cunoști pe tine într-o primă etapă.

Care sunt interesele tale? Care sunt aptitudinile tale? Care este tipul tău de personalitate?

Această auto – evaluare te va ghida pe drumul potrivit pentru alegerea carierei tale. Poți face un test de personalitate, există numeroase astfel de teste și în mediul online, absolut gratuite. Acestea te vor ajuta să îți evaluezi trăsăturile și potențialul, iar rezultatul te va ghida pe drumul corect către o carieră potrivită.

2.Răspunde la câteva întrebări de bază

Există câteva întrebări de bază la care trebuie să răspunzi înainte de a face o alegere în ceea ce privește cariera ta. Notează pe o foaie de hârtie răspunsurile la următoarele întrebări și analizează-le:

  • Care sunt aptitudinile mele?
  • Sunt focusat pe promovare sau pe prevenire? (persoanele focusate pe promovare sunt persoane optimiste, concentrate, care își asumă riscuri; persoanele focusate pe prevenire sunt persoane foarte bune în ceea ce privește planificările, sunt conștiente și realiste, dau dovadă de o gândire analitică și nu își asumă niciodată riscuri)
  • În ce mediu îmi doresc să lucrez? (singur, în echipă, acasă, la birou, etc.)
  • Unde îmi doresc să locuiesc? (alegerea unei cariere necesită, de multe ori, schimbarea adresei de domiciliu)
  • Care este stilul de viață pe care îmi doresc să îl trăiesc?

3.Alcătuiește o listă cu ocupațiile care îți par potrivite sau cele față de care ai interes

Dacă ai ajuns până aici, mai mult ca sigur ai în minte foarte multe variante de ocupații care îți par a fi potrivite pentru tine. Notează-le pe toate pe o foaie de hârtie, alături de avantajele și dezavantajele de care vei avea parte dacă le alegi.

4.Restrânge lista alcătuită anterior

Analizează foarte bine toate ocupațiile ce le-ai trecut pe listă. Începe să te documentezi despre fiecare în parte, aflând ce oportunități îți oferă fiecare în parte, de ce studii ai nevoie, cât de mult ar trebui să lucrezi, cât vei câștiga cu aproximație, etc. Încearcă să restrângi lista la maxim 10 ocupații.

5.Restrânge,din nou, lista

A venit momentul să alegi din lista alcătuită top 3 opțiuni de carieră, cele care până în acest moment îți par cele mai interesante și cele mai potrivite.

6.Ia legătura cu specialiștii din domeniile de interes la care te-ai decis

Cea mai eficientă modalitate de a înceta căutarea domeniului în care dorești să lucrezi este să mergi la un interviu inițial cu profesioniștii care lucrează în acele domenii.

Nu doar că vei afla mai multe informații despre domeniul respectiv, dar vei afla povestiri referitoare la gradul de muncă pe care l-au depus și greutățile pe care le-au întâmpinat pentru a ajunge acolo.

Acest lucru te va determina să te gândești dacă ești pregătit să înfruți toate acele etape pentru a îți atinge obiectivele.

7.Alege cariera care ți se potrivește

În sfârșit, a venit momentul să îți alegi cariera care ți se potrivește. Nu uita, în orice domeniu este foarte important să îți setezi de la început obiectivele pe termen scurt și pe termen lung.

Acum ești pregătit! Poți începe să lucrezi la alegerea carierei tale!

Tu ce pași ai urmat atunci când ți-ai ales cariera?

Împărtășește experiența ta în secțiunea de comentarii și ajută și alte persoane care se află în dificultate!

Nu te mai rețin decât un minut!

Introdu adresa te e-mail în căsuța de mai jos pentru a afla primul noutățile care apar pe blog.

Andreea Romaniuc

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: