Prima pagină » Interior minimalist – de ce l-am ales?

Interior minimalist – de ce l-am ales?

Ce este un interior minimalist?

Ți s-a întâmplat vreodată să deschizi șifonierul plin de haine și să nu știi ce să îți alegi? Deschizi dulapul și ai senzația că îți cad toate cutiile în cap? Îți este groază să faci curățenie în casă? Nu mai ai spații de depozitare? Ai impresia că te sufoci, că trăiești într-o cutie și că te împiedici de obiectele acumulate, care adesea par inutile?

Dacă da, este posibil să vrei o schimbare radicală a design-ului interior. Poți alege un stil aerisit, funcțional, cald, care dă impresia de curățenie și armonie.

Acest stil se numește minimalism și se remarcă prin alegerea mobilierului jos, funcțional, preferință pentru alb sau tonuri uni, calde, valorificarea spațiului și a luminii naturale. Materialele folosite cu precădere sunt lemnul, ceramica și sticla, pentru a oferi impresia de armonie și natural.

interior minimalist
pexels.com

Dar ce este, în definitiv, minimalismul?

Apărut după al doilea război mondial, cu impact puternic din anii șaizeci încoace, este un curent ce își are originea în sfera culturală (muzică, literatură, arte vizuale și design), valorificând creațiile artistice prin concentrarea pe aspectele fundamentale, esențiale ale mijloacelor de expresie, pe care le reduce la minim. În arhitectură, de exemplu, se elimină pereții interni, adoptându-se un plan deschis, elegant. În muzică, se obține prin reducerea instrumentelor muzicale la minim, evidențiind expresivitatea liniei melodice.

În timp, curentul se extinde și în alte domenii, precum filosofie, fotografie, cinematografie, etc., devenind un stil de viață prin care individul care îl adoptă se eliberează de presiunea acumulării, concentrându-se pe redobândirea echilibrului prin satisfacerea nevoilor minime.

Este opusul consumerismului și globalizării, prin care individul este axat pe satisfacerea dorințelor care ajung să îi domine viața: cumpărături nechibzuite, aglomerarea interioarelor, distrugerea echilibrului interior, goana după acumulare. Cu alte cuvinte, consumerismul se ghidează după principiul: cu cât mai mult, cu atât mai bine. Individul simte că nu este satisfăcut dacă nu acumulează mai mult.

Principiul minimalismului este simplitatea. Persoana care adoptă acest stil se concentrează pe nevoie, renunțând la tot ceea ce nu este necesar: de la accesorii inutile, obiecte care aglomerează locuința, până la cumpătarea în alimentație, vestimentație, în viață în general. Așadar, minimalismul reprezintă un stil de viață, întrucât este o alegere conștientă, deliberată, prin care individul încearcă să ignore stimulii care vin din exterior, concentrându-se pe sine.

Ce înseamnă un interior minimalist?

Un interior minimalist, mobilat cu strictul necesar, este funcțional, simplu de întreținut și de curățat și estetic.

Dormitorul minimalist are un pat dublu (sfat: optează pentru un model de pat cu sertare mari, ce ascund spații generoase pentru depozitare), șifonier sau dressing, una sau două noptiere și draperii sau jaluzele. Dacă această cameră ți se pare prea goală, sterilă, poți decora peretele din fața patului cu fotografii ale momentelor reprezentative din viața familiei tale, care îți vor crea o stare de bine.

Camera de zi poate conține o canapea tip șezlong, măsuță de cafea cu tăblie, un televizor mare, cu câteva etajere în jurul acestuia pentru cărți, un birou cu scaun (în special în contextul actual, când foarte mulți dintre noi lucrează de acasă). Pentru a crea o senzație de căldură, poți adăuga o plantă de interior sau un lampadar.

interior minimalist
pexels.com

La fel, bucătăria minimalistă poate conține un mobilier funcțional alb sau bej, cu aparate electrocasnice încorporate, rafturi suspendate , adânci, de diverse dimensiuni, sertare ce permit depozitarea veselei, o masă cu scaune, un blat cât mai lung și, desigur, indispensabilul frigider.

Iată câteva argumente în ceea ce privește adoptarea minimalismului în amenajarea locuinței:

Este mai sănătos.

Interioarele supraîncărcate, aglomerate de obiecte, covoare și tot felul de accesorii generează foarte mult praf. Mișună acarienii și pot provoca alergii. În plus, necesită multă muncă atunci când faci curățenie. Trebuie să muți piesele de mobilier, să scuturi covoare, să ștergi de praf obiectele decorative, etc. În interiorul decorat minimal, curățenia și ordinea sunt foarte ușor de realizat. Astfel, vei avea mai mult timp pentru tine. La urma urmei, sunt covoarele necesare?

Reduce stresul.

Dezordinea provocată de aglomerarea obiectelor din casă este obositoare, adesea enervantă și produce stres, distrugând starea de bine. Gândește-te bine, nu ar fi mai relaxant să nu mai fii înconjurat de atâtea obiecte? Viața ta nu ar fi mai simplă? Optează pentru un mobilier ce ascunde numeroase spații de depozitare, ce îți permite să depozitezi lucrurile cât mai eficient posibil.

Îți vei reduce cheltuielile.

Un interior minimalist nu este echivalentul sărăciei, este alegerea de a cumpăra mai puțin. Dacă vrei să cumperi ceva, rezumă-te la lista de cumpărături. Nu te lăsa influențat de strategiile de marketing care te influențează să te întorci cu coșul plin, deși voiai doar lapte, pâine și poate un detergent. Un om înțelept a afirmat cândva că nu plătim cu bani, ci cu timpul consumat pentru a obține banii respectivi. Meditează la asta, este posibil să constați că poți trece vara cu câteva tricouri curate și fuste sau pantaloni, în loc să îți umpli șifonierul cu haine pe care nu apuci să le porți.

interior minimalist
pexels.com

Te reinventezi.

Trecerea la acest stil te va transforma într-o persoană conștientă de propriile alegeri și de sine. Vei elimina factorii perturbatori și te vei cunoaște mai bine. Vei valorifica simplitatea din viața ta și vei fi mai selectiv în alegeri. Vei învăța să alegi calitatea, în locul cantității. Ca și cum ai urma o dietă, doar că una spirituală, prin care renunți treptat la elementele care îți distrag atenția de la propria persoană, propriile nevoi.

Aduce un plus de claritate.

Pentru că un interior minimalist îți face viața mai simplă, îți va fi mai ușor să iei deciziile de zi cu zi: alimentare, vestimentare, casnice, referitoare la petrecerea timpului liber. Vei trăi într-o casă mai aerisită, mai curată, mai luminoasă. Vei beneficia de mai mult timp liber, te vei ocupa de hobby-uri și vei avea o viață mai disciplinată. Te vei apropia de natură, vei aprecia frumosul altfel decât până acum.

De fapt, minimalismul promovează atingerea armoniei interioare și exterioare. Poate fi acea gură de aer proaspăt la care tânjești de atâta timp.

Tu ce motive ai să faci această alegere?

Împărtășește alegerile tale în materie de amenajare în secțiunea de comentarii, având ocazia de a inspira și alte persoane!

Nu te mai rețin decât un minut!

Introdu adresa de e-mail în căsuța de mai jos pentru a afla primul noutățile care apar pe blog!

Andreea Romaniuc

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: